اقتصاد

اقدام برای اتصال فراسرزمینی شبکه برق کشور/ مشترکان پرمصرف کنترل پذیر می‌شوند

به گزارش کا 118 از وزارت نیرو، “عباس علی آبادی” امروز (چهارشنبه) در آیین آغاز عملیات اجرایی و افتتاح پروژه‌های ملی صنعت آب و برق همزمان با ایام الله دهه فجر که با حضور “مسعود پزشکیان” رئیس جمهور در ساختمان ستادی وزارت نیرو برگزار شد، ضمن خیرمقدم به رئیس جمهور گفت: امروز که مقارن با اعیاد شعبانیه است شاهد افتتاح و نیز کلنگ‌زنی ابر پروژه‌هایی در صنعت آب و برق هستیم که می‌تواند با تحول برای کشور همراه شود.

وزیر نیرو همچنین ضمن گرامیداشت یاد و خاطره امام راحل(ره) و شهدای گرانقدر به افتتاح پروژه‌های آبرسانی روستایی و نیروگاه‌های تجدیدپذیر و نیز آغاز عملیات اجرایی ۶۶۰۰ مگاوات نیروگاه تجدید پذیر به ارزش ۱۶۰ هزار میلیارد تومان در ۳۱ استان کشور اشاره کرد و ضمن ارائه گزارشی از اهم برنامه‌های وزارت نیرو تصریح کرد: برنامه‌های وزارت نیرو در دولت چهاردهم بسیار بلندپروازانه و چندجانبه پیش بینی شده است و بی‌تردید با حمایت شخص رئیس جمهور و دولت به اهداف تعیین شده دست خواهیم یافت.

علی آبادی با اشاره به برنامه همه‌جانبه وزارت نیرو برای تامین پایدار آب و برق یادآور شد: وزارت نیرو با ۱۸۰ زیرمجموعه یکی از بزرگترین دستگاه‌های دولت است که در سراسر کشور تحت واحدهای عملیاتی و ستادی گسترده در خدمت کشور بوده و در اغلب شرایط بحرانی این واحدها در خدمت‌رسانی، همواره پیشتاز هستند.

وزیر نیرو با بیان اینکه در حال حاضر ۱۷۶ هزار نفر نیروی انسانی در صنعت آب و برق فعالیت دارند، اظهار کرد: هم اکنون در صنعت آب ۳۰ میلیون مشترک و در صنعت برق ۴۱ میلیون مشترک وجود دارد.

وی یادآور شد: ۴۵ هزار تاسیسات و مکان در صنعت آب و برق وجود دارد که از این تعداد ۳۴ هزار مورد دارای رده حفاظتی هستند که شامل نیروگاه، مخزن آب و … می شود.

وی با بیان اینکه ۱۰۰ درصد جمعیت شهری کشور به آب و برق دسترسی دارند، اضافه کرد: ۸۷ درصد روستاهای کشور به آب شرب بهداشتی مجهز و ۹۹.۷ درصد روستاهای کشور از برق بهره مند هستند، البته در تلاش هستیم برای بهره مندی روستاها از برق از روش‌های تولید پراکنده استفاده شود.

علی آبادی با اشاره به دستاوردهای صنعت برق از ابتدای انقلاب اسلامی تا کنون ابراز داشت: کشور در سال ۱۳۵۷ فقط ۷۰۰۰ مگاوات نیروگاه داشت این در حالی است که اکنون به ۹۳ هزار و ۷۰۸ مگاوات رسیده است و با برنامه‌های پیش بینی شده این شاخص بزرگ‌تر خواهد شد.

وی گفت: در سال ۱۳۵۷ در کشور ۱۷.۴ تراوات ساعت برق مصرف می‌شد که این عدد در سال گذشته به ۳۸۶ تراوات ساعت رسیده است، به عبارت دیگر میزان مصرف برق در کشور ۲۲ برابر شده است.

وزیر نیرو با بیان اینکه نقشه‌ای که وزارت نیرو تهیه کرده است در تلاش است این روند مصرفی را کنترل کند، تصریح کرد: کشور از ۳۶.۴ میلیون نفر در سال ۱۳۵۸ به ۸۵.۹ میلیون نفر رسیده‌ است. این در حالی است که ظرفیت نیروگاهی دنیا رشدی معادل ۴.۵ برابر داشته و این عدد در ایران ۱۳ برابر است.

به گفته علی آبادی، مصرف انرژی جهان ۳.۴ برابر و در ایران ۲۲ برابر افزایش یافته است.

وی یادآور شد: در وزارت نیرو ۱۱ بسته سیاستی در ۴۲ راهبرد و ۲۵۰برنامه اقدام تدارک دیده شده که بر اساس آن معماری شبکه مبتنی بر این ۱۱ بسته سیاستی صورت می گیرد. ما معتقد هستیم که ۷۰ تا ۷۵ درصد برق مصرفی مشترکانی که مطابق الگو است را دولت تامین کند و برق مورد نیاز ۲۵ تا ۳۰ درصد مشترکانی که بیش از الگو برق مصرف می‌کنند می تواند به صورت غیر‌متمرکز توسط بخش خصوصی، شرکت ها یا افراد تهیه شود.

وزیر نیرو با تاکید بر اهمیت بهره‌مندی از نوآوری و فناوری در شبکه برق کشور، ادامه داد: در همین راستا در تلاش هستیم با بهره‌مندی و سرعت بخشیدن بر تحول دیجیتال به سمت شبکه هوشمند حرکت کنیم و مدیریت مصرف را از طریق همین مدل‌ها صورت دهیم.

وی با تاکید بر برنامه‌ریزی برای حرکت در مسیر برق اقتصادی، ابراز داشت: تامین برق قابل اطمینان، پاک و در دسترس و مقرون به صرفه برای همه مشترکان، ایجاد شبکه برق هوشمند و انطباق پذیر با ادغام انواع تکنولوژی های موجود از جمله اقدامات محوری وزارت نیرو است که در نظر گرفته شده است.

علی آبادی در ادامه سخنان خود توسعه اتصالات فراسرزمینی را مورد اشاره قرار داد و گفت: در حال حاضر شبکه برق ایران به کشورهای ترکمستان، افغانستان، پاکستان، آذربایجان، ارمنستان، ترکیه و عراق متصل است و به دستور شخص آقای رئیس جمهور اقدامات لازم برای اتصال به شبکه برق کشورهای جنوب خلیج فارس آغاز شده است به طوری که موضوع اتصال به قطر نهایی و مطالعات آن انجام و تکمیل شده است؛ این اقدام بسیار مهمی بوده چرا که با منافع بسیار زیادی برای کشور و نیز منطقه همراه خواهد بود.

وزیر نیرو تاکید کرد: با توجه به بزرگی و قدرت شبکه برق کشور می‌توانیم در مساعدت با همسایگان در یک اقدام فراملی در سیاست های دیپلماسی کشور موفق و موثر عمل کنیم.

وی به برنامه های میان مدت وزارت نیرو پرداخت و گفت: از جمله این اهداف می‌توان به تولید ۳۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر و ۱۵ هزار مگاوات نیروگاه حرارتی (۷۵۰۰ مگاوات تبدیل واحدهای سیکل ساده به سیکل ترکیبی است و ۷۵۰۰ واحدهایی هستند که برای پیکسایی فعال می شوند) اشاره کرد.

وزیر نیرو با بیان اینکه تا پایان دولت چهاردهم تمامی مشترکان پرمصرف برق به کنتور هوشمند تجهیز می شوند، از برنامه وزارت نیرو برای جذاب کردن اقتصاد صنعت آب و برق برای جذب سرمایه بخش خصوصی سخن گفت.

وی در ادامه با اشاره به چالش‌های موجود در بخش آب و برق کشور، از اجرای ۱۴ مگاپروژه در یک برنامه میان‌مدت برای حل مشکل ناترازی برق خبر داد.

 وی همچنین ضمن ارائه گزارشی از عملکرد دولت چهاردهم در حوزه صنعت برق، به اقدامات مهمی که تاکنون انجام شده است، اشاره کرد و اظهار داشت: در دولت چهاردهم، ۱۴۱۵ مگاوات نیروگاه حرارتی به بهره‌برداری رسیده است و علاوه بر این، تعمیرات اساسی ۵۸هزارو ۱۲ مگاوات نیروگاه حرارتی آغاز شده و تاکنون نیز تعمیرات ۴۷هزارو ۵۳ مگاوات از آن‌ها به پایان رسیده است. همچنین، تعمیرات ۱۰هزارو ۶۹۶ مگاوات نیروگاه برق‌آبی آغاز و ۴۷هزارو ۵۳ مگاوات از آن‌ها به اتمام رسیده است.

وی در ادامه بیان کرد: در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر نیز اقدامات مهمی انجام شده و تاکنون ۳۲۳ مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر به بهره‌برداری رسیده است،همچنین عملیات احداث 6600 مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر نیز امروز با دستور رئیس جمهور آغاز شد.

علی آبادی با تأکید بر ضرورت مدیریت و کنترل مصرف برق در کشور افزود: تاکنون در دولت چهاردهم ۹۰۰ هزار کنتور هوشمند برای مدیریت مصرف برق نصب شده که این روند تا تجهیز تمامی مشترکان پرمصرف برق به کنتورهای هوشمند ادامه خواهد یافت. 

وزیر نیرو همچنین به مقابله، کشف و جمع‌آوری مراکز غیرمجاز استخراج رمز ارز اشاره کرد و گفت:  تاکنون ۱۲۱۴ مرکز غیرمجاز استخراج رمز ارز شناسایی شده است که شامل ۱۱ هزارو ۸۷۵ دستگاه ماینر بوده است و این اقدامات پیامد بسیار مثبتی در راستای کاهش فشار بر شبکه برق کشور داشته باشد.   

وزیر نیرو در ادامه به عملکرد وزارت نیرو در حوزه آب اشاره کرد و یادآور شد: در ابتدای انقلاب اسلامی تنها ۱۹ سد بزرگ با حجم مخزن ۱۳.۴ میلیارد مترمکعب در کشور وجود داشت، اما اکنون این تعداد به بیش از ۲۰۰ سد با حجم مخزن ۵۵.۷ میلیارد مترمکعب رسیده است. همچنین، ظرفیت مخازن سدهای تنظیمی کشور نیز از ۱۴ میلیارد مترمکعب به ۴۰.۵ میلیارد مترمکعب افزایش یافته است.

وی همچنین با تأکید بر اینکه فرایند احداث سازه‌های آبی برای تأمین آب شرب و با رعایت ملاحظات زیست‌محیطی دنبال می‌شود، ادامه داد: هم‌اکنون ۹۹.۹ درصد از جمعیت شهری و ۸۶.۸ درصد از جمعیت روستایی تحت پوشش آب شرب قرار دارند. این در حالی است که میانگین جهانی برای پوشش آب شرب شهری 81.1 درصد و برای مناطق روستایی 62.2 درصد است. همچنین، این شاخص در منطقه خاورمیانه به ترتیب 82.4 درصد برای جمعیت شهری و 70.8 درصد برای جمعیت روستایی است.

علی آبادی در ادامه به چالش‌های اقتصادی بخش آب اشاره کرد و گفت:  بهره‌وری اقتصادی هر مترمکعب آب در ایران یک‌چهارم میانگین جهانی است و در حالی که میزان این شاخص در ایران ۵.۱ است، در کشورهای با درآمد بالا به ۵۷.۲ می‌رسد که نشان می‌دهد شاخص بهره وری از آب برای تولید ناخالص داخلی در ایران به شدت پایین است.   

وی همچنین به موضوع تنش آبی در کشور اشاره و اعلام کرد:  در حال حاضر ۲۳ استان کشور با تنش آبی مواجه هستند که برای مدیریت این بحران، ۱۶۱ پروژه اضطراری در ۴۲ شهر اجرا خواهد شد.

وزیر نیرو در همین رابطه ادامه داد: از جمله مهم ترین استان‌های دارای تنش آبی کشور می‌توان به تهران، مرکزی، اصفهان و هرمزگان اشاره کرد.

وزیر نیرو در بخش دیگر سخنان خود بر اجرای برنامه‌های میان‌مدت برای مدیریت منابع آب تأکید و خاطرنشان کرد: بر اساس این برنامه‌ها، میزان آب مصرفی در بخش کشاورزی باید از ۸۰ درصد به ۵۲ درصد کاهش یابد. همچنین، برداشت از سفره‌های آب زیرزمینی کاهش پیدا خواهد کرد و در مقابل، میزان آب تحویلی در بخش شرب و حقابه‌های زیست‌محیطی تالاب‌ها افزایش خواهد یافت.

وی همچنین بر ضرورت حمایت دولت از برنامه‌های سازه‌ای و غیرسازه‌ای برای حل مشکل تنش آبی تأکید کرد و افزود:  ما برنامه ویژه‌ای برای جذاب کردن اقتصاد صنعت آب و برق داریم که از طریق اصلاح نظام تعرفه‌گذاری، توسعه بازار انرژی و بهبود بهره‌وری اجرایی خواهد شد. همچنین، مدیریت ریسک سرمایه‌گذاری برای بخش خصوصی از دیگر محورهای اصلی این برنامه است.

به گفته وزیر نیرو، با اجرای این سیاست‌ها، علاوه بر کاهش ناترازی برقی و تنش آبی در کشور، زمینه لازم برای توسعه و تأمین پایدار این دو کالای استراتژیک و کلیدی در کشور فراهم خواهد شد.

انتهای پیام/

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا