اقتصاد

تبلیغات پوشالی سرای ایرانی

به گزارش کا 118؛ چند سالی است که رشد قارچ گونه مراکز تجاری و فروشگاه های زنجیره ای بزرگ نه تنها کلان شهر تهران را دربرگرفته بلکه اغلب شهرهای بزرگ و کوچک کشور را هم درگیر خود کرده است، تقریبا از دهه  ۷۰ به بعد بود که این الگوی جدید  فروش کالایی به عنوان نمادی از مدرنیته‌ی شهری در کشور نمایان و گسترش پیدا کرد و کار به جائی رسید که این روزها چهره شهر به قدری تغییر پیدا کرده که سر هر کوچه و خیابانی که گردنتان را می چرخانید با یک مرکز خرید عظیم الجثه روبرو می شوید که به جای این مرکز تجاری قبل از آن چند مغازه کوچک محلی مشغول فعالیت بودند و حال این مرکز خرید غول پیکر جای آن چند مغازه محلی سبز شده است.

هر چند خرید از این مراکز تجاری به دلیل تجمیع کالاها می تواند آسانتر از بنگاه های کوچک باشد اما این مجموعه ها مشکلاتی را هم به بار آورده اند، در کنار بلعیده شدن بنگاه های کوچک محلی از سوی این مراکز تجاری، اشغال جای پارک در پارکینگ‌های این بازارها برای پیدا کردن مسافران، افزایش کاذب بار ترافیکی ورودی و خروجی مال ها و محورهای منتهی به آنها و عدم پیش‌بینی پذیری میزان تقاضا و … باعث ازدحام و شلوغی محله ها شده که هر چند بی برنامگی و بی نظمی در آن مشهود است اما باز هم شاهد ساخت و سازهای گسترده این مراکز تجاری هستیم.

فروش اقساطی در بازار رکودزده

یکی از این فروشگاه های زنجیره ای بزرگ پر حاشیه که اخیرا سر و صدای زیادی هم در رسانه ها به راه انداخته است مرکز خرید سرای ایرانی است، تبلیغات رنگارنگ لوازم خانگی سرای ایرانی در رسانه ملی در حالی پررنگ و لعاب شده که مشخص نیست این حجم از تبلیغات در کنار فروش اقساطی در بازار رکودزده این روزهای کشور با چه منبع مالی و از کجا تامین شده است؟

محمدرضا شهیدی، دبیر انجمن تولیدکنندگان لوازم صوتی و تصویری کشور پیش از این در مصاحبه ای گفته بود؛ طبیعتا در مقابل ویژگی‌های مثبت فروشگاه‌های زنجیره‌ای لوازم خانگی، ویژگی‌های منفی نظیر فروش حواله خرید کالا و… نیز وجود دارد؛ هر‌چند این فروشگاه‌ها به لحاظ دسترسی و مقایسه کالایی مفید هستند اما بر هم زدن نظم بازار و زیرفروشی از آفت‌های آن است. ضمن آنکه مغازه‌دارهای خرد توان ارائه تخفیف و هدایایی که این فروشگاه های بزرگ می دهند را ندارند اما ‌اگر به اندازه فلان فروشگاه زنجیره‌ای از کارخانه خرید کنند شامل حال تخفیفات کارخانه خواهند شد و می‌توانند مشوق‌هایی برای خرید تعیین کنند.

تبلیغات پر رنگ و لعاب و توخالی سرای ایرانی

برای اینکه از واقعی بودن تبلیغات سرای ایرانی اطمینان پیدا کنم با سرچی در اینترنت به”پرونده سرای ایرانی و شهر لوازم خانگی روی میز شورای رقابت” برخورد کردم که در بخش کامنت های مشتریان موضوعات تامل برانگیزی مطرح شده بود.

یکی از مراجعین این فروشگاه در کامنتی نوشته بود؛ بنده کولری را خریداری کردم که قرار بود به قیمت۲۰ ماهه آنرا محاسبه کنند، اما زمان تحویل چک اعلام کردند با توجه به اینکه خرید بعدی شما فرش با اقساط۱۵ ماهه است، باید هر دو چک  را ۱۵ ماهه بدهید، جالب اینکه قیمت۲۰ ماهه را با ما محاسبه کردنداما چک ۱۵ ماهه را گرفتند و زمان خرید گفتند این کالا را ۲روزه تحویل می دهیم که۱۰روز پشت هم هر روز تماس گرفت امانگار نه انگار که چک ها را از ما گرفتند و کالایی را تحویل ندادند.

مشتری دیگری که از سرای ایرانی خرید کرده است در بخش پیام ها نوشته است؛ هر مشتری فقط یک بار در دام این مجموعه گرفتار می شود و بار دومی وجود ندارد. جالب اینکه قیمت نقدی این کالاها هم  ۵۰۰هزار تومان گرانتر از مغازه های سطح شهر است، شک نکنید که این مجموعه بی تعهد و بی مسئولیت هستند.

فروش کالاها در سرای ایرانی چه برتری نسبت به کالاهای سطح شهر دارد؟

شهروند دیگری که از سرای ایرانی کولر گازی خریداری کرده است نیز نوشته است، بنده کولر گازی را از یکی از این فروشگاهها ۲۱ میلیون تومان نقدی خریداری کردم که اقساط آن ۲۷میلیون تومان می شد اما پس از اینکه در سایت های مختلف این مدل از کولر را جستجو کردم قیمت نقدی آنرا ۱۶ میلیون تومان نرخ گذاری کرده بودند، اصلا نباید به شعارهایی که  سرای ایرانیان می دهد توجه کنید بهتر است در شهر بگردید و با چشم باز خرید کنید.

یکی دیگر از مشتریان سرای ایرانی هم با لحنی التماسی گفته است؛تو را به خدا نخرید همه این تبلیغات دروغین است.نه کف قیمتی دارند و نه تضمین کیفیتی می دهند، نه اینکه بدون کارمزدند، نه صداقتی دارند و نه به موقع ارسال می کنند ارسال دو روزه شان یک ماه طول می کشد و هیچکس هم پاسخ گو نیست،همه اش دروغ و فریب است.

بجز این انتقادات اکبر پازوکی، رئیس اتحادیه صنف فروشندگان لوازم‌خانگی تهران در گفتگوئی که اخیرا با کا 118 داشت گفته بود؛ این حجم از تبلیغات سرای ایرانی باعث توجه مردم شده است نه اینکه این کالاها کیفیت یا خدمات خاصی داشته باشند، متاسفانه شاهد آنیم که تبلیغات سوء علیه اصناف انجام می شود و این مجموعه ها خود را مرجع نرخ گذاری هم اعلام می‌کنند، سوال این است که چطور و از کجا مرجع تعیین قیمت شده‌اند؟

بر اساس این گزارش، به‌نظر می‌رسد که باید تلاش شود تا به‌ وسیله میانداری اتحادیه‌ها و اصناف و همکاری و مشورت میان گردانندگان مراکز تجاری و مجموعه های بزرگ فروش کالایی در کشور مشکلات بنگاه های کوچک و خرد محلی نیز حل شود این نکته حائز اهمیت است که یکی از اولویت‌های اساسی در برنامه توسعه اقتصادی بسیاری از کشورها در جهان، ایجاد و حمایت از بنگاه‌های کوچک و متوسط است چرا که بنگاه‌های کوچک در ایجاد اشتغال و فراهم کردن بستر مناسب برای افزایش تولیدات و صادرات نقش مهمی دارند.

 

 

 

 

 

 

انتهای پیام/

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا